Köttfärssås till 6månaders

Igårkväll handlade vi endel inför veckan. Mycket var faktiskt till Ians mat som ska frysas ner. Idag började jag med att göra en köttfärssås med spaghetti. Ian har precis ätit en portion till lunch och verkade uppskatta det.

Såhär gjorde jag för er som vill testa att göra den till era småttningar:

Köttfärssås m. spaghetti a la Sofia
ca. 8 portioner (för en storätare)


Köttfärs

1 burk krossade tomater

Purjolök

Liten bit rotselleri

1-2 palsternacka

1-2 morot

½-1 vitlöksklyfta

4-5 st blomkålsbuketter

4-5 st broccolibuketter

2 krm oregano

1 krm currypulver

1 puff med svartpeppar

Spaghetti

2 tsk rapsolja

 

  1. Koka upp vatten och lägg i så mycket köttfärs du behöver/vill ha. Tillsätt ingen krydda.
  2. Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Koka upp vatten och lägg ner det i vattnet.
  3. Nu kan du sätta på spaghettivattnet och sedan koka spaghettin så att den är färdig för att mixas om du hade tänkt att göra det. Det spelar liksom ingen roll om spaghettin och köttfärssåsen är färdiga samtidigt.
  4. När köttfärsen är ordentligt genomkokt så silar du av vattnet och lägger tillbaks köttfärsen i samma gryta som den kokade i. Häll i lite vatten och ställ tillbaks på plattan. Ha i en burk med krossade tomater och börja krydda med oregano, curry och svartpeppar. Kryddor i sig är ingenting som är farligt för bebisen i måttliga mängder. Däremot ska man absolut inte salta och tänka på att det inte ska vara starkt!
  5. När du har kryddat och smakat så att allt är okej hackar eller pressar du i vitlök och lägger till sköljd och hackad purjolök. Nu låter du detta koka på medelvärme. Rör om då och då och se till att det inte blir för torrt så att det bränner fast, du kan därför tillsätta lite vatten för att vara extra säker.
  6. Känn nu efter ifall moroten, palsternackan och rotsellerin börjat mjukna. När de har börjat mjukna  tillsätter du blomkål och broccoli i samma gryta. När blomkålen och broccolin är färdiga kan du hälla av vattnet och häll även i lite av vattnet i mixern, det ger bättre konsistens när du nu ska mixa ihop detta. När du har mixat färdigt kan du hälla ner purén i en ren djup och stor skål.
  7. Nu är det dags att mixa spaghettin och köttfärssåsen tillsammans i mixern. Det kan behövas vatten för att få rätt konsistens. Tillsätt 1-2 tsk rapsolja, eftersom att små bebisar behöver extra fett. Det rekomenderas att använda oljor såsom rapsolja och olivolja, men det finns vissa flytande margariner som också går bra. Rådfråga på BVC.
  8. Till sist, blanda ihop köttfärssåsen och spaghettin med rotfruktspurén. Nu har din bebis massa nyttiga måltider i frysen!

 

+ curry.

Färdigt!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0