3rätters a la Sofia

Gårdagen blev väldigt lyckad. Gissa vem som har matlagningsvärk idag? Jag. Gissa vart? Rumpan. Jag är rätt knepig utav mig. Skulle givetvis ta kort på alla rätter men så glömdes det bort i all röra. Ni får nöja er med att det verkade som att alla "rätterna" blev uppskattade. Så jag antar att de är värda att testa. De saker som jag inte skrivit ut något mått på vet jag själv inte hur mycket jag använde utav, så ni får exprimentera er fram.


Förrätt (4-5 personer)
Räksoppa


Räkor – valfri mängd

Scharlottenlök – 3 st

Vitlök – 1 pressad klyfta

Fiskbuljong – 1-1½ st eller hemmagjord

Hummerfond – 2 msk

Creme fraiche – 2 dl

Matlagningsgrädde – 1 dl

Mjöl

Vatten – 8 dl

Salt

Tomatpuré

Cayennepeppar

Paprikapulver

Toppa med gräslök


1. Fräs scharlottenlök och vitlök i matfett.

2. Häll i vatten (8 dl) och tomatpuré.

3. Tillsätt fiskbuljong (1-1½) och hummerfond, vatten med nedvipat mjöl för att tjockna.
4. Låt koka lite.
5. Sila av scharlottenlöken och vitlöken och häll soppan i en ny gryta. 
6.
Tillsätt creme fraiche och grädde, smaka av med cayenne, paprikapulver och salt. Koka upp. Häll räkorna i serveringsskålarna och häll sedan soppan över.
7. Färdigt att serveras tillsammans med avklippt gräslök. Servera gärna med nygräddade vitlöksbaguetter.



Huvudrätt (6 personer)
Kycklinggryta


Kycklingbröstfilé – 1 påse

Hönsbujong – 1st

Grönsaksbuljong – 1st

Matlagningsgrädde

Currypulver

Paprikapulver

Cayennepeppar

Salt

Basmatiris

Paprika – 1-2 st röda

Citron – 1 tsk


1. Skär kycklingbröstfilén i skivor och stek dom i rikligt med matfett. Krydda med curry, paprikapulver, salt och cayennepeppar.

2. Ha i vatten i pannan samt tomatpuré och tillsätt matlagningsgrädde.

3. När kycklingfiléskivorna är genomstekta flyttar du över dom till en ny gryta, låt såsen vara kvar. Smaksätt ”såsen” med mer av kryddorna vid behov, citron och lägg till en hönsbuljongtärning och en grönsaksbuljongtärning. Låt puttra lite så att buljongerna fått smälta in i såsen.

4. Efter att såsen fått rätt smak i ditt tycke så häller du över såsen till grytan med kyckling. Om du behöver mer kyckling - fortsätt att upprepa alla stegen med nästa kycklingfilé och häll över till samma gryta som du låter koka lite lätt.

5. Tillslut har du alla dina kycklingskivor i en underbar sås som puttrar. Tillsätt nu några bitar av paprika i den puttrande grytan tills de mjuknat.

6. Färdigt att serveras tillsammans med ris, säsongsmix-sallad och Sofias kalla sås.



Sofias kalla sås

1. Blanda ihop turkisk yoghurt, lite citron, oregano, gräslök, salt och hackad rödlök. Funkar utmärkt till alla typer av kött, speciellt grillat.

 


Efterätt

1. Häll nötkräm (nutella) som ett lager över marängbotten, sätt sedan en marängbotten över nötkrämen och smeta in den i osockrad grädde. Väldigt sött men passar bra efter en het och kryddig måltid. Maräng är även som godast när man gör den själv.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0